Ջուլիետա Սահակյանի բուժարանը
Նարնջենի` քաղցր - CITRUS SINENSIS RISSO.
Այս տեսակը տարածված է Միջերկրական ծովի մերձարեւադարձային գոտիներում, Աջարիայում։ Հին Հունաստանում նարնջենու սպիտակ ծաղիկները Դիանա աստվածուհու խորհրդանիշն էին համարում։
Մահմեդականների հարսնացուները կրում էին նարնջենու ծաղիկները՝ որպես պտղաբերության խորհրդանիշ։ Արեւելքում նարնջենու ծաղիկը սիրո խորհրդանիշն է։
Նարնջենու պտուղը պարունակում է ոչ մեծ քանակությամբ բետա-կարոտին, վիտամիններ E, B1, B2, B6, B8, B9 բիոտին (H), նիացին (PP), պանտոտենաթթու (B5)։
Հարուստ է ասկորբինաթթվով: 100 գրամ նարինջը գրեթե բավարարում է օրգանիզմի C վիտամինի պահանջը։ Շնորհիվ ինոզիտի (B8)՝ նարնջի հյութը կանոնավորում է ճարպերի փոխանակությունը, իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակն արյան մեջ, կարգավորում է մարսողությունը, ունի նիհարեցնող հատկություն։ Պարունակում է կիտրոնաթթու, պեկտինային նյութեր, ֆիտոնցիդներ, ներկանյութեր, մինչեւ 10 % շաքարանյութ։ Կալցիումի, ֆոսֆորի եւ կալիումի պարունակության շնորհիվ նարնջահյութն օգտակար է օստեոպարոզի եւ հոդացավերի դեպքում։ Նարնջահյութը նպաստում է դիմադրողականության բարձրացմանը, պայքարում է հոգնածության դեմ, ամրացնում է արյունատար անոթների պատերը, խորհուրդ է տրվում հիպերտոնիայի դեպքում։ Ըստ իտալացի գիտնականների` կարմիր պտղամիս ունեցող նարինջը կանխարգելում է գիրությունը եւ ուռուցքների առաջացման հավանականությունը։ Նարինջը կարող է առաջացնել ալերգիկ ռեակցիա հատկապես երեխաների մոտ ցանի տեսքով՝ ձեռքերի եւ այտերի վրա։ Այդ դեպքում երեխային պետք է խմեցնել 2-3 ճաշի գդալ նռան հյութ։ Բուժումը տեւում է 20-28 օր։ Չափաբաժինը նախատեսված է 4-6 տարեկան երեխաների համար։ Կարելի է նաեւ երեխային տալ էխինացեայի հաբեր։ Խորհրդակցեք մանկաբույժի հետ։
Ասկորբինաթթու պարունակող մրգերն ուտելիս կարող է ատամների սրթսրթոց առաջանալ. ուտելուց հետո բերանը ողողել գոլ ջրով։ Բացի այդ, ասկորբինաթթուն բարձրացնում է ստամոքսահյութի թթվայնությունը, որի պատճառով հակացուցված է բարձր թթվայնությամբ գաստրիտի, ստամոքսի եւ 12-մատնյա աղիի խոցի դեպքում։ Նարնջի եթերային յուղերը վերականգնում են մաշկի առաձգականությունը, պաշտպանում անքնությունից, հանգստացնում են նյարդային համակարգը։ Եթերային յուղի օգտագործումից առաջ անհրաժեշտ է մի քանի կաթիլ խառնել կես թեյի գդալ բուսայուղի հետ, քսել դաստակի շուրջը։ Եթե 12 ժամվա ընթացքում չեն առաջանում ալերգիկ երեւույթներ, ապա հակացուցում չկա։ Պետք է զգուշորեն օգտագործել նարնջի եթերային յուղը սրտի իշեմիկ հիվանդության, թրոմբոֆլեբիտի, ընկնավորության եւ շաքարային դիաբետի դեպքում։
Բուժիչ հատկություններ ունի նաեւ նարնջի կեղեւը, սակայն կարեւոր է իմանալ, որ պտուղների երկարատեւ պահպանման համար դրանք պատվում են մոմով եւ կոնսերվանտներով։ Այդ պատճառով պետք է հեռացնել կեղեւի արտաքին շերտը, իսկ ներքին շերտն օգտագործել։
Թարմ կամ չորացրած կեղեւը, որը պարունակում է պեկտիններ, պետք է լավ ծամել եւ կուլ տալ սնունդ ընդունելուց 1 ժամ առաջ։ Նարնջի կեղեւը կարգավորում է խոլեստերինի մակարդակը օրգանիզմում եւ ճնշում է աղիքային մանրէների եւ որդերի կենսունակությունը։ Բացի այդ, կեղեւի արտաքին շերտի տակ կան բնական շաքարներ, որոնք խթանում են ուղեղի աշխատանքը եւ ամրացնում հիշողությունը։
Կեղեւի մեջ կան մեծ քանակությամբ ֆիտոնցիդներ, որոնք մաքրում են օդը մանրէներից։
Ստամոքսահյութի ցածր թթվայնությամբ գաստրիտի դեպքում խմել 100-ական գրամ թարմ նարնջահյութ` օրը 3 անգամ, սնունդ ընդունելուց 20 րոպե առաջ։
Տղամարդկանց սեռական պոտենցիան բարձրացնելու համար խորհուրդ է տրվում օրական 2-3 նարինջ ուտել. սա ապացուցել են ամերիկյան փորձագետները։
Զարթխումից ազատվելու համար. խմեք հյութաքամիչով անցկացրած թարմ նարնջի հյութը՝ խառնած հում ձվի դեղնուցի հետ։ Ի դեպ, նարնջի հյութը չեզոքացնում է նիտրատների ազդեցությունը, թույլ չի տալիս, որ դրանք վերածվեն կոնցեռոգեն նյութերի։
Բրոնխիտի դեպքում 10-ական գրամ մատուտակի (քաղցրարմատ) արմատները եւ նարնջի կեղեւը 7 օր թրմել 100 մլ օղու մեջ, ավելացնել 100 գրամ մեղր։ Խմել 20 մլ, սնունդ ընդունելուց 1 ժամ անց։ Օգտագործել 1 ամիս։
Ճնշումը նվազեցնող միջոց. 1 նարինջն ու 1 կիտրոնն աղալ, խառնել 1ճ/գ մեղր եւ ուտել։
Նարնջի օշարակ. կեղեւից մաքրած 1 նարնջի հյութը քամել, դնել սառնարանի մեջ։ Նարնջի քուսպին ավելացնել 1 լ գոլ ջուր, դնել թույլ կրակի վրա եւ եփել 10 րոպե։ Հովանալուց հետո քամել։ Ստացված թուրմին ավելացնել քառորդ բաժակ շաքար, խառնելով լուծել։ Ստացված օշարակը խառնել մեկ նարնջից ստացված սառը հյութի հետ։ Խմել սնունդ ընդունելուց 30-40 րոպե առաջ, օրը 3-4 անգամ՝ 100 մլ։ Օգտագործել 2 շաբաթ։ Լրացնում է վիտամինների պակասը։
Նարնջի լիկյոր - 250 գրամ նարնջի չորացրած կեղեւների վրա լցնել 1 լ օղի, համեմունքներից՝ 4-5 հատիկ մեխակ, 1 թեյի գդալ դարչին։ Խառնուրդը պահել արեւի տակ կամ տաք տեղում՝ 2 շաբաթ ժամկետով։ Քամել եւ 1 լիտր հեղուկին ավելացնել նախօրոք (0,75 կգ շաքարից եւ 1,5 բաժակ ջրից) պատրաստված օշարակ։ Պատրաստված լիկյորը լցնել շշերի մեջ եւ խցանել։ Պահել եւս 8-10 օր, հետո օգտագործել։
Թարմ նարնջահյութի եւ ձիթապտղի խառնուրդը (1։1 չափաբաժնով) փափկեցնող ներգործություն է թողնում արմունկների եւ ծնկների վրա։
Երիտասարդացնող դիմակ պարանոցի համար. կես նարնջի հյութը խառնել 2 ճաշի գդալ յուղոտ կաթնաշոռի հետ եւ քսել պարանոցի մաշկին։ 15-20 րոպե հետո լվանալ գոլ ջրով։
Կարդացեք նաև
Բուժիչ նամակներ Փյունիկյան արմավենին մինչև 8 մ բարձրությամբ խոշոր, երկար տերևներով սլացիկ ծառ է։ Պտուղները կազմում են խիտ ողկույզներ, որոնց երկարությունը և տրամագիծը չափվում են մի քանի մետրով...
Յուրաքանչյուր սերմ հայտնվելով բարենպաստ պայմաններում` փոքրիկ ծիլ է տալիս, որը կախված գենետիկ ծրագրից` դառնում է խոտաբույս, թուփ, ծառ, լիանա, ջրիմուռ, և այլն։ Մարդը հնագույն ժամանակներից հասկացել է...
Բուժիչ նամակներ Ոզնենիների ենթաընտանիքը (Echinops) ընդգրկում է մոտ 125 տեսակներ. պատկանում է բարդածաղկավորների ընտանիքին։ Հայաստանում հանդիպում են ոզնենիների մոտ մեկ տասնյակ տեսակներ...
Թաղաղուազգիների ընտանիքին (Xanthorrhoeaceae, Asphodelaceae ենթաընտանիքի) պատկանող բազմամյա միաշաքիլավոր խոտաբույսերի, թփերի, հազվադեպ՝ ծառերի ու լիանաների ցեղ է, որի գիտական անվանումը...
Շրթնածաղկավորների (Labiatae) կամ նույնն է խուլ եղինջազգիների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր խոտաբույսերի ցեղ է: Ըստ The Plant List (2013) Խուլ եղինջ ցեղը ընդգրկում է 30 տեսակներ...
Մատնունի ցեղն ընդգրկում է մոտավորապես 300 (այլ տվյալներով՝ 500) տեսակներ, որոնք վարդազգիների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր խոտաբույսեր են: Ցեղի անվանումն առաջացել է լատիներեն...
Աստղածաղկավորների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա երկշաքիլավոր խոտաբույսերի ցեղ է, որն ընդգրկում է մոտավորապես 59 տեսակներ: Ցողուններն ուղղահայաց են, ամուր: Կազմում են հավաքված կամ տարածված...
Զանգակազգիների (Campanulaceae) ընտանիքին պատկանող ավելի քան 80 ցեղերից մեկն է: Զանգակների ցեղն ընդգրկում է մոտավորապես 475 (GRIN) տեսակներ, որոնք միամյա, երկամյա կամ բազմամյա խոտաբույսեր են: Դասակարգում...
Գորտնուկազգիների (Ranunculaceae) ընտանիքին պատկանող միամյա, երկամյա կամ բազմամյա բույսերի ցեղ է, որն ընդգրկում է Հյուսիսային կիսագնդի բարեխառն գոտիներում, Նոր Զելանդիայում ու Ավստրալիայում...
Աստղածաղկավորների (Asteraceae) ընտանիքին պատկանող երկամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր, քիստավոր խոտաբույսերի ցեղ է: Ընդգրկում է մոտ 250, ըստ The Plant List ցանկի` 484 ենթատեսակներ, որոնք հիմնականում...
Դանդուռ բանջարանոցայինը միամյա բույս է, պատկանում է դանդուռազգիների ընտանիքին (Portulacaceae), որն ընդգրկում է ավելի քան 100 տեսակներ: Ըստ որոշ տեղեկությունների հայտնի է եղել ավելի քան 10.000 տարի առաջ...
Կորնգանը (Onobrychis Adans) բակլազգիների ընտանիքի բազմամյա, հազվադեպ՝ միամյա, խոտաբույս է կամ` թուփ: Լատիներեն գիտական անվանումը ծագում է հունարեն «onos»` ավանակ եւ «brich»` կրծոտել բառերից...
Անմոռուկների (Myosotis) ցեղը պատկանում է գաղտրիկազգիների (Boraginaceae) ընտանիքին: Հայտնի են անմոռուկի 50 տեսակներ, որոնք Եվրասիայում, Ամերիկայում, Հարավային Աֆրիկայում, Ավստրալիայում ու Նոր Զելանդիայում...
Ծիրանենու պտղաչիրն օրգանիզմն ամրացնող հրաշալի մթերք է, որի 100գ զանգվածի էներգետիկ արժեքը 241 կկալ է: ՌԴ «Будьте здоровы» (Спец. выпуск, 21.2012) խմբագրակազմը առաջարկում է հիվանդություններից ապաքինվող...
Բատատը [Ipomoea batatas (сладкий картофель, батат)] պատատուկազգիների ընտանիքին պատկանող բազմամյա բույս է, իսկ մորմազգի պատատեսը (կարտոֆիլ)՝ այսինքն «քաղցր կարտոֆիլ» անվանումը, որեւէ գիտական հիմք չունի...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն